Ontdek de kracht van je menstruatiecyclus

Ongesteld zijn, veel vrouwen zijn het liever niet. Als we het over onze menstruatiecyclus hebben, is het vaak in negatieve zin. Vooral net voor en tijdens de menstruatie voel je je vermoeit en voelt het leven zwaarder. Maar er zijn ook fases in je cyclus waarop alles makkelijk gaat. Dit is het moment waarop je juist de kracht van je hormonen voor je kunt laten werken. Met de onderstaande uitleg leer je leven volgens je cyclus, waardoor je meer grip krijgt op je cyclus, je hormonen en hoe je je voelt!

Het zijn onder andere de hormonen oestrogeen en progesteron die tijdens je cyclus een groot effect hebben op hoe je je voelt. Het hormoon oestrogeen neemt langzaam toe met een hoogtepunt tijdens de ovulatie, waarna het langzaam weer afneemt. Progesteron komt op dat moment juist weer op en daalt vlak voor de je menstruatie.

De vier seizoenen van je cyclus

Je cyclus kun je onderverdelen in 4 fases die overeenkomen met de 4 seizoenen uit de natuur. Het geeft duidelijkheid als je weet welke hormoon in een seizoen actief is en hoe je lichaam hierop reageert. Door te leven volgens de seizoenen van je cyclus zul je ervaren dat na verloop van tijd je cyclus natuurlijker verloopt en je minder ongemakken ervaart.

Menstruatie (dag 1-6) de winterfase

De winter begint op de eerste dag van je cyclus en is ook de eerste dag van je menstruatie.
In deze fase zijn je energie en je hormonen op zijn laagst. Je oestrogeenniveau is laag en de aanmaak van progesteron stopt. Menstrueren kost veel energie, dus zorg goed voor jezelf. Als je wilt sporten kies dan voor rustigere en minder intensieve sport, zoals wandelen of yoga. Door het gebrek aan energie kun je in de winterfase van je cyclus veel minder goed denkwerk verrichten.

Pre-ovulatie (dag 7-13) de lentefase

Je menstruatie is afgelopen, de winter is voorbij! Na je menstruatie volgt fase waarin je energie weer toeneemt, de lente. Alles gaat je veel makkelijker af. Het feel good hormoon oestrogeen en testosteron nemen toe. Je gaat hierdoor meer zelfvertrouwen en daadkracht ervaren. Je kunt de lente zien als een nieuwe start, je energie neemt toe en je hebt weer zin om iets te gaan ondernemen.

Ovulatie (dag 14-21) de zomerfase

De zomer van de cyclus begint na de eisprong. De fase waarin je vruchtbaar bent. Je oestrogeenniveau is op zijn hoogst, wat voor een energiepiek zorgt. Je bent super productief, maak hier gebruik van door hier rekening mee te houden in je agenda. Je bent graag onder de mensen, je voelt je op je best en je zit een goede flow.

Pre-menstruatie (dag 22-29) de herfstfase

De herfst is een periode dat je energie weer langzaam afneemt en je last kunt krijgen van PMS-klachten. In het begin is de hoeveelheid progesteron nog wel hoog, waardoor je je rustig en kalm voelt. Naar het einde van de herfstfase wordt het progesteron steeds minder, je gaat je steeds minder energiek voelen, je gaat slechter slapen en je concentratieniveau neemt af. Plan tijd en ruimte in voor jezelf, wees lief voor jezelf. Ga lekker op tijd naar bed en kruip met een goed boek op de bank. Op deze manier bereid je je het beste voor op de aankomende winterperiode.

Herken je eigen ritme

Elke vrouw is anders, elke cyclus is ook anders. Bij jou kunnen de fases soms eerder beginnen of langer doorgaan. Daarbij kan stress ook het ritme van je cyclus verstoren.

Iedere vrouw reageert anders op de hormoonschommelingen. Door vooral naar je lichaam en je behoeftes te luisteren, door zacht en lief te zijn voor jezelf, kun je jezelf fysiek en geestelijk meer in balans brengen. Na verloop van tijd zal je cyclus hierdoor veel natuurlijker verlopen. Je klachten zullen afnemen of zelfs verdwijnen.

Leven volgens je cyclus methode

Door dagelijks kort stil te staan bij je lichaam, gevoel en energieniveau, word je je bewust welke invloed jouw cyclus heeft op je dagelijkse leven. Je kunt dit doen door elke dag dezelfde vragen te beantwoorden. Hiermee krijg je inzicht in jouw cyclus.

Als je weet waar je in je cyclus bent en je kunt dit koppelen aan je gevoel, energie, emoties en behoeftes kun je je agenda hierop afstemmen. Door je energie, voeding en sport aan te passen aan het seizoen van je cyclus ontdek je de kracht achter jouw cyclus!

VoetreflexPlus en je menstruatiecyclus

In mijn praktijk bied ik het traject Vrouw-Zijn aan. Dit traject bestaat uit 6 op jou afgestemde VoetreflexPlus behandelingen. We gaan in op hoe jouw cyclus verloopt en de klachten die je tijdens je cyclus ervaart. De behandelingen zorgen ervoor dat de energie in je lichaam in beweging komt, waardoor blokkades, die zorgen voor disbalans, verminderen of verdwijnen. Als de energie stroomt heeft dit een positieve invloed op het functioneren van je lichaam. Je hormoonhuishouding komt hierdoor meer in balans, wat voor een natuurlijk verloop van je cyclus zorgt. Een onderdeel van het traject Vrouw-Zijn is ‘Het leven volgens je cyclus’ methode. Een eenvoudige manier om bewust te worden van je lichaam en hoe je je cyclus je op een positieve manier kan inzetten in je leven.

Wat wil jij?

Blijf je leven zoals je altijd deed? Of wil je het vanaf nu echt anders aanpakken? Vraag een kennismakingsgesprek aan en ik help je op weg naar een cyclus met minder ongemakken en waarbij je makkelijker en blijer door het leven gaat.

Meer lezen